Mijn grootvader, Hendrik van Kampen, opende 1924 een fotostudio in Leeuwarden. Samen met zijn broer Tiemen van Kampen maakte hij overal in de provincie Fryslân foto's voor de productie van prentbriefkaarten. Hendrik deed de fotografie, Tiemen verzorgde het drukwerk en bracht de kaarten op de markt. Aanvankelijk werd er gefotografeerd met primitieve middelen, later werd de Leica meetzoekercamera gebruikt die in 1924 op de markt was gekomen. Deze camera maakte gebruik van kleinbeeldfilm, (nog steeds het standaard formaat voor fullframe digitale camera's). Hendrik fotografeerde plaatsen waar andere fotografen niet kwamen, veel zeldzame foto's van plekjes in Fryslân danken we aan hem.
Rond 1930 werd Foto Vaka opgericht. De productie van kaarten nam een grote vlucht, meerdere fotografen waren voor Foto Vaka op pad. De kaarten maken nu deel uit van menige collectie. In 1939 verhuisde het gezin van Kampen met de zaak naar de Sint Jacobstraat 13, Leeuwarden. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ging het dagelijkse leven aanvankelijk gewoon door. Rond 1942 werd het moeilijker. Foto Vaka bleef bestaan, ook de Duitsers lieten er hun filmpjes ontwikkelen. Bij het afdrukken werden er stiekem extra afdrukjes gemaakt voor later. Ook werden er filmpjes bewaard om de bevrijding te kunnen vastleggen. Dit materiaal is nu opgenomen in de collectie van het Verzetsmuseum.
In de jaren zestig is Foto Vaka overgenomen door oudste zoon Garmt van Kampen, mijn vader, in 1973 heeft hij de zaak beëindigd. Na zijn overlijden in 2008 is een groot deel van de negatieven in mijn bezit gekomen. In eerste instantie kon ik er niet veel mee. Er zit slechts summiere documentatie bij, van steden niet meer dan een naam en een jaartal op het papieren zakje, bij de foto's van het landelijk gebied niets. Het is een hele zoektocht om uit te vinden wat er op de foto's is te zien. Hoewel het kleinbeeldformaat prima in moderne digitale filmscanners past, waren de resultaten teleurstellend. Pas met de komst van goedkoop LED licht kwam er verandering. Ik doe de negatieven in een houder, leg ze op een LED paneel en fotografeer ze met een Nikon D500 met 60mm Macrolens. Deze maakt 14 bit RAW bestanden waardoor ik grote, goed te bewerken digitale originelen krijg.
Keywords: Hendrik van Kampen, 1891-1981, Fotograaf, Prentbriefkaart, Ansichtkaart, Historisch, Foto, Vaka, G H van Kampen, Friesland, Leeuwarden, Verzetsmuseum
Hendrik van Kampen sr. (~1931)
De kunst- en fotohandel van Hendrik van Kampen aan de Tweebaksmarkt 21 te Leeuwarden
Hendrik van Kampen in de auto met zwager Cees Blees